Mijn ontmoeting met Johan Cruyff

Wij waren na schooltijd aan het voetballen in de speeltuin op Kattenburg, twee klasgenoten en ik, en nog een paar jongetjes. Geen van allen hebben wij later furore gemaakt in de voetbalsport, en dat moet toen al in ons spel te zien zijn geweest. Niettemin trokken wij de belangstelling van een jongeman die wij verder niet kenden. Na een tijdje vroeg hij of hij mee mocht doen. Dat mocht. Het bleek meteen dat hij heel goed kon voetballen. Hij stelde voor om het in zijn eentje tegen de rest van ons op te nemen. Wij waren geen partij voor hem, wat we niet gedacht hadden, want als je een jaar of negen, tien bent, heb je er geen benul van hoe klein je nog bent. Zodra hij balbezit had, pingelde hij om ons heen en schoot de bal tussen de op de grond gelegde jassen door. Hij koos daarbij niet de kortste weg, maar slalomde telkens voor de lol een paar keer extra om ons heen.

Nadat hij zo een poosje zijn kunsten had laten zien, vertelde hij dat hij moest gaan. Wij liepen met hem mee om zijn auto te bekijken. Het was een uitermate blitse, lage sportwagen, die aan de andere kant van de muur van de speeltuin langs de stoeprand stond geparkeerd. De jongeman nam afscheid met de mededeling gauw nog eens terug te komen, gaf gas en verdween links af de hoek om en uit zicht.

Hij had ons niet verteld hoe hij heette. Zou het soms die nieuwe speler van Ajax geweest zijn, opperde één van ons. Dat moest eigenlijk wel. Als je er even over nadacht, klopte het precies. Iemand die zo goed kon voetballen, moest wel prof zijn. Beroepsvoetballers, zeker full profs, verdienden ontzettend veel geld, en daarvan kochten ze dan sportwagens. De naam die viel had ik wel eens gehoord. Kruiver. Piet Kruiver, zo heette hij, nu wist ik het weer.

Niet lang daarna zag ik op de televisie dat het niet Johan Cruyff geweest was (en ook niet Piet Kruiver). Trouwens, het kon ook niet, want Cruyff was toen pas zeventien jaar en mocht nog niet eens in een sportwagen rijden.

Maar wie was het wel en (al stond ik toen niet bij die vraag stil) wat wilde hij van ons?

(2005)

 


Geen opmerkingen: